25 november 2012

Michaëlscantate

Tijd: 16:30
Liturg: Sytze de Vries
Uitvoerenden: Michaëlscantorij, Gea Hoven, solisten, Musica Michaelis

Gedachteniscantate ‘Koester de namen’

PDF – Orde van dienst

Op zondag 25 november om 16:30 uur is in de Grote Kerk de jaarlijkse gedachtenisviering. Sinds een aantal jaar wordt op eeuwigheidszondag een requiem uitgevoerd. Zo klonken de afgelopen jaren Duruflé, Jenkins en Fauré. Dit jaar heeft de viering een extra bijzonder karakter, omdat een compositie van cantor-organist Toon Hagen in première gaat: de gedachteniscantate ‘Koester de namen’. De teksten van het stuk zijn geschreven door Sytze de Vries.

De muzikale basis van de compositie is een akkoordenreeks die de componist al in zijn jeugd bedacht. Deze reeks komt terug in het hele stuk maar verandert continu van karakter. Wanhoop, verdriet, spijt en hoop worden door dezelfde reeks verklankt.

De teksten van Sytze de Vries zijn onder meer gebaseerd op de tekst van de klassieke dodenmis en psalm 90. Verder is de neerslag van gesprekken die de componist en de dichter met elkaar voerden over dood en gemis in het stuk verwerkt.

Naast de compositie is ook de uitvoering van een bijzondere aard. De basis van het koor is de Michaëlscantorij, die elke vrijdag onder leiding van Toon Hagen repeteert. De afgelopen jaren zijn er daarnaast steeds projectleden geworven. Dat heeft er dit jaar in geresulteerd dat ruim 60 veelal jonge mensen deel uitmaken van het koor. Gea Hoven verzorgt de orgelbegeleiding.

De viering is er voor ieder die iemand verloor aan de dood, en diegene wil gedenken. Liturgisch voorganger is Sytze de Vries. Na de viering is er gelegenheid om in het koor van de kerk een kaars te ontsteken. U bent van harte uitgenodigd.